Verrekijkers: waar moet ik op letten?

Met een verrekijker observeer je de omgeving. Wat zich op grote afstand afspeelt haal je dichterbij. Voor verschillende gebruikssituaties zijn verschillende verrekijkers geschikt. Daarnaast zijn er drie soorten te onderscheiden: dakkant, porro en monoculairs. Hieronder zie je welke kijker het beste bij jou en je behoeftes past.

Bekijk alle verrekijkers

DOOR SANNE, 14 FEBRUARI 2018

Welk type verrekijker heb ik nodig?

Het belangrijkste onderscheid tussen de soorten verrekijkers is het type prisma. De lens aan de voorkant van de kijker draait het beeld om. Het prisma corrigeert dit en zet het beeld weer rechtop. Het type prisma bepaalt mede of de verrekijker waterdicht is of niet.

Bekijk welk type verrekijker bij jou past

Welke verrekijker heb ik nodig voor welke activiteit?

Vogelspotting

De ideale verrekijker voor vogelspotting is compact en snel in gebruik. Je hebt hierbij geen extreem grote vergrotingsfactor nodig. Als je de vogel niet met het blote oog ziet, zal dat ook niet met een verrekijker lukken. Een verrekijker met een vergrotingsfactor van 8x is al voldoende. Let bij je keuze wel goed op de lichtomstandigheden. Bij nachtelijke vogelspotting kies je voor een hoog schemergetal. Hoe hoger dit getal, hoe beter de kijker presteert bij weinig licht.

Bekijk alle verrekijkers voor vogelspotting

Op het water

Wie wel eens op een boot heeft gestaan, weet dat er een behoorlijke deining kan zijn. Als je een stabiel beeld wilt, kies je voor een maximale vergroting van 7x. Zorg er daarnaast voor dat je een verrekijker aanschaft met stikstofvulling, dit zorgt ervoor dat er geen condens optreedt in de lens. Met een drijvende draagriem voorkom je dat de kijker zinkt als hij overboord valt. Sommige kijkers zijn uitgerust met een kompas, een onmisbaar stuk gereedschap op het water.

Bekijk alle verrekijkers voor watersport

Sport, theater en concert

Om tijdens het bezoek aan het theater, een sportwedstrijd of een concert alles beter te kunnen zien, is een verrekijker erg handig. Hierbij kies je voor een compacte en lichte verrekijker die gemakkelijk in je tas past. Je gebruikt een vergroting van 8 tot 10x om de gezichten dichterbij te halen. Als je voor een overzichtsbeeld gaat, dan is een vergroting van 4x al voldoende.

Bekijk alle verrekijkers voor sport, theater en concert

Reizen en safari

Omdat de dieren tijdens je safari vaak ver weg staan is een verrekijker onmisbaar. Kies hierbij voor een vergroting van minimaal 8x, en maximaal 10x. Zit je tijdens de safari veel in de auto of ga je ook te voet op pad? Stem hier het gewicht van de kijker op af. Zorg ervoor dat de kijker ook op korte afstand scherpstelt, zo bekijk je ook de onderwerpen die dichterbij staan. Let er daarnaast op dat de kijker stofdicht is.

Bekijk alle verrekijkers voor reizen en safari

Jacht

Tijdens het jagen moet je op grote afstand kleine details van het dier kunnen zien. Let wel: een kijker met een vergroting van 10x of hoger is makkelijker te gebruiken in een open terrein dan in een bebost gebied. De meeste dieren zijn in de schemer actief, het is dus handig om een kijker met een hoog schemergetal te kiezen van 15 of hoger. Daarnaast is het belangrijk dat de kijker tegen een stootje kan en spatwater- en stofdicht is.

Bekijk alle verrekijkers voor jacht

Nacht

Een nachtkijker moet een uittredepupil hebben van minimaal 5 millimeter groot. De uittredepupil is de grootte van de opening waar het licht doorheen komt en op je eigen pupil wordt gebracht. Het is belangrijk dat er voldoende licht door de kijker valt zodat je ook in het donker over grote afstand je onderwerpen ziet. Beeldversterkende- en infraroodkijkers zijn ook geschikt voor het nachtkijken. Deze kijkers bevatten hulpmiddelen als infrarood ledlicht om 's nachts beter te zien.

Bekijk alle nachtkijkers

Eerder bekeken door jou